Op weg naar je motorrijbewijs

Ben je op zoek naar professionele motorrijles om je op te leiden tot een veilige en zelfverzekerde motorrijder? Zoek niet verder! Onze ervaren instructeurs bieden praktijkgerichte motorrijles die zijn afgestemd op jouw specifieke behoeften en doelen.

Of je nu een beginner bent of al enige rijervaring hebt, wij geloven dat iedereen het verdient om de weg op te gaan met vertrouwen. Daarom bieden we individuele motorrijles aan, zodat we kunnen focussen op jouw specifieke leerbehoeften.

Onze motorrijlessen zijn gericht op het opdoen van de vaardigheden en kennis die nodig zijn om succesvol te slagen voor het motorrijexamen. We bieden ook voorbereidingscursussen aan voor het rijexamen, zodat je zo goed mogelijk voorbereid bent op de dag van het examen.

Als je op zoek bent naar professionele motorrijles om je op te leiden tot een zelfverzekerde motorrijder, neem dan vandaag nog contact met ons op om je lessen te boeken. Wij staan klaar om je te helpen om je doel te bereiken.

Aanmelden Tarieven

Wat kan je verwachten tijdens een motorrijles?

Tijdens motorrijles leer je een aantal belangrijke vaardigheden en kennis die nodig zijn om een veilige en zelfverzekerde motorrijder te worden. Hieronder staan enkele voorbeelden van wat je kunt verwachten om tijdens motorrijles te leren:

  • Hoe je de motor veilig kunt starten en stoppen
  • Hoe je kunt schakelen en hoe je de motor moet sturen
  • Verkeersveiligheid, zoals het nemen van verkeersbeslissingen en het volgen van de verkeersregels
  • Hoe je de motor in balans moet houden tijdens het rijden
  • Hoe je de motor moet inspecteren voordat je gaat rijden om te zorgen dat alles in goede staat is
  • Hoe je kunt remmen en hoe je moet reageren in noodgevallen

Naast het leren van deze vaardigheden, zal je ook inzicht krijgen in de wetgeving omtrent het rijden van een motor en hoe je de motor veilig kunt

Het praktijk-examen

In de beginfase leer je de motor kennen en beheersen. Dit gebeurt in een veilige omgeving. Bij het eerste examen laat je zien dat je de motor onder controle hebt. In totaal heb je 12 bijzondere verrichtingen, waarvan je er 7 op het examen krijgt. Vervolgens ga je deelnemen aan het verkeer. Hierbij is het van belang dat je goed kijkt, denkt om je plaats op de weg en om je ruimtekussen. De examinator kijkt of je veilig en vlot kunt rijden zonder daarbij het overige verkeer te hinderen.

Meer informatie over praktische informatie
Proefles aanvragen

Vraag naar de voorwaarden*

Prijzen en pakketten Motorrijbewijs

(Categorie A1, A2, A)

Prijzen losse lessen Motorrijbewijs (Categorie A1, A2, A)

Praktische informatie over het behalen van een motorrijbewijs:

Er zijn twee soorten motorrijbewijzen: A1 en A. A1 is voor motoren met een maximumvermogen van 11 kW en een maximumsnelheid van 80 km/u. A is voor motoren met een hoger vermogen. Wanneer je besluit om je motorrijbewijs te halen, moet je eerst een theorie-examen afleggen. Hierna volgt een praktijkexamen, waarbij je wordt getest op je rijvaardigheid.

Het praktijkexamen bestaat uit een verkeersdeel en een technisch deel. Tijdens het verkeersdeel wordt gekeken of je veilig en zelfstandig kunt rijden in het verkeer, terwijl tijdens het technisch deel wordt gekeken of je de motor goed onderhoudt en controleert.

Voordat je begint met rijlessen, moet je een geldig legitimatiebewijs en een geldig oogonderzoek hebben. Tijdens de rijlessen zul je zowel op een privéparcours als in het verkeer rijden, zodat je goed voorbereid bent op het praktijkexamen.

Op Rijschoolreco.nl helpen we jou graag op weg naar het behalen van je motorrijbewijs. Neem gerust contact met ons op als je vragen hebt. Wij staan klaar om jou te helpen!

Delen van motorrijopleiding

Algemene Voertuigbeheersing (AVB)
Je begint je opleiding met oefenen voor je examen Algemene Voertuigbeheersing. Je leert de motor kennen en werkt aan de basisvaardigheden. Dit vindt plaats op een afgesloten oefenterrein.

Verkeersdeelneming (AVD)
Nadat je geslaagd bent voor je AVB, ga je oefenen voor het examen Algemene Verkeersdeelneming (AVB). We gaan samen de weg op. Zo leer je omgaan met verkeerssituaties.

Welke motorrijbewijs kan jij halen?

Wil je beginnen met lessen en je motorrijbewijs halen? Kijk dan op welke motor jij kunt gaan lessen. Dit is afhankelijk van je leeftijd en ervaring. Deze regels zijn in 2013 vastgesteld door de rijksoverheid. Voor je praktijkexamen

Categorie A1: Rijden op een lichte motor
Wanneer je jonger dan 20 bent, behaal je het motorrijbewijs Categorie A1. Hiermee kun je rijden op lichte motor. Deze hebben een cilinderinhoud van 125cc en een maximaal vermogen van 11kW. Om dit rijbewijs te behalen moet je minimaal 18 jaar zijn. Je mag wel al op je 17e beginnen met lessen!

  • Rijlessen vanaf 17 jaar
  • Praktijkexamen vanaf 18 jaar

Categorie A2: Rijden op een middelzware motor
Ben je 20 jaar of ouder? Of ben je 19 jaar en heb je al minimaal 1 jaar je A1 rijbewijs? Dan kun je lessen op een middelzware motor, met een vermogen tot maximaal 35kW. Om je praktijkexamen te doen moet je echter wel 20 jaar zijn.

  • Rijlessen vanaf 19 jaar, met 1 jaar je A1 rijbewijs
  • Praktijkexamen vanaf 20 jaar

Categorie A: Rijden op een zware motor
Vanaf 21 jaar mag je gaan lessen op een zware motor. Een zware motor heeft een vermogen van 35kW of meer. Je mag je praktijkexamen doen vanaf je 22e. Het type rijbewijs hangt echter af van je leeftijd en ervaring.

Ben je een beginner en  jonger dan 24 jaar? Dan haal je je rijbewijs categorie A met code 80. Hiermee mag je rijden op zware motoren met 3 wielen en lichte en middelzware motoren. Na 2 jaar of wanneer je 24 wordt, vervalt code 80.

Ben je 22 en heb je al minstens 2 jaar je categorie A2? Of ben je minstens 24 jaar? Dan kun je gewoon je praktijkexamen doen voor rijbewijs categorie A.

  • Rijlessen vanaf 21 jaar
  • Praktijkexamen vanaf 22 jaar

Begin direct met een proefles!

Aanmelden