Slagen voor je theorie-examen en rijexamen

Het behalen van je rijbewijs bestaat uit twee onderdelen: het theoretische gedeelte (gevaarherkenning, verkeerskennis & -inzicht) en het praktische gedeelte (rijlessen). Ook bij rijlessen bij een professionele partij als Rijschool Reco ligt er een nadruk op verkeerskennis, -inzicht en gevaarherkenning. Dus door rijlessen te nemen, werk je óók aan je theoretische kennis. En andersom: door het theorieboek goed te lezen en leren, ga je met meer kennis en besluitvaardigheid de weg op. Denk aan het leren van verkeersborden en verkeersregels.

Voordat je zelfstandig de weg op mag, moet je eerst de examens halen: het theorie-examen en als laatste onderdeel het rijexamen. Beiden gebeuren bij het CBR op een examenlocatie bij jou in de buurt. Ben je voor beide examens geslaagd? Dan ben je rijbevoegd en mag je autorijden!

Fouten voor je theorie-examen

Geen zorgen: het theorie-examen hoeft niet geheel foutloos te zijn. Bij het onderdeel Gevaarherkenning (wat nog maar een paar jaar onderdeel is van de theorietoets), mag je maar liefst twaalf fouten maken. Voor de onderdelen Verkeerskennis (twee fouten) en Verkeersinzicht (3 fouten) ligt dat wat lager. Daarom is het van belang om je goed voor te bereiden op de meerkeuzevragen en invulvragen. Een theorieboek en online theoriecursus helpen hierbij.

Het nieuwste onderdeel Gevaarherkenning bestaat helemaal uit meerkeuzevragen. Je krijgt foto’s te zien van verkeerssituaties, waarbij je moet inschatten of je 1) remt 2) gas loslaat of 3) niets doet. Daarbij heb je – vergelijkbaar met een praktijksituatie – acht seconden de tijd om een inschatting van de situatie te maken. Dat kan lastig zijn als je nog nooit in een auto gereden hebt. Daarom is het aan te raden om je alvast in te schrijven voor rijlessen. Op die manier leer je tijdens het rijden meer over gevaarherkenning en verkeersinzichten.

De andere twee onderdelen (Verkeerskennis & Verkeersinzicht) bestaan in totaal uit veertig vragen. Daarbij mag je twee fouten maken over verkeerskennis en drie fouten over verkeersinzicht. Daarom is het van belang dat je je goed voorbereid – zowel theoretisch als praktisch tijdens rijlessen. Op die manier bouw je je eigen inzicht en kennis op, op basis van eigen ervaringen en rijgedrag. Voor het theorie-examen moet je slagen op alle drie de onderdelen. Daarom is een goede voorbereiding van belang. Rijschool Reco helpt je daarbij. We bieden mogelijkheden om online, tijdens rijlessen én thuis te leren en oefenen op een manier die bij jou past.

Slaag je meteen voor je theorie-examen? Dan kun je je volledig focussen op het praktijkonderdeel. Haal je het niet? Dan kun je het examen nog eens inplannen. Daarbij is het van belang om samen met Rijschool Reco eens te kijken naar de fouten uit het theorie-examen. Daar leer je van om te begrijpen waarom je ze fout had. Daarna beantwoord je een soortgelijke vraag tijdens een oefentoets of het volgende theorie-examen ongetwijfeld wel goed. 

Aanmelden
Proefles aanvragen

Vraag naar de voorwaarden*

Begin direct met een proefles!

Aanmelden