Praktijkexamen auto

Om zelfstandig de weg op te mogen, dien je een aantal vaardigheden te bezitten. Bij het rijexamen van het CBR worden daarom een aantal bijzondere verrichtingen getoetst. Dat zijn er zes, waarvan er tijdens het praktijkexamen er twee worden getoetst. Door middel van een tussentijdse toets kun je vrijstelling krijgen voor deze ‘bijzondere verrichtingen’. Maar wat houden die precies in? Bij Rijschool Kruising oefen je ze uitgebreid tijdens de rijlessen. Maar het kan nooit kwaad om je alvast in te lezen om goed voorbereid de auto in te stappen. Zoals ze altijd zeggen: een goede voorbereiding is het halve werk…

Recht achteruit rijden

Deze verrichting is niets meer en niets minder: de auto in een rechte lijn achteruit rijden. Meestal langs een stoeprand waarbij het overige verkeerd niet gehinderd mag worden. Houd de snelheid laag en bovendien: houd overzicht. Veiligheid boven alles! Voor deze bijzondere verrichting geldt (net zoals voor alle andere bijzondere verrichtingen): andere weggebruikers hebben áltijd voorrang!

Achteruit in een bocht

Deze verrichting lijkt op de eerste. Het verschil: je rijdt niet recht achteruit, maar draait mee met een bocht. Zorg ervoor dat je vloeiend meestuurt en andere weggebruikers niet hindert. Ook hier: veiligheid en overzicht houden zijn essentieel.

Omkeren: drie keer steken

Met deze bijzondere verrichting leer je omkeren wanneer ruimte beperkt is. Steek en stuur eerst naar links zover mogelijk de weg over tot de stoeprand, rijd dan naar achteren tot de andere stoeprand terwijl je met de klok mee meestuurt, en tenslotte nog één keer naar links om de weg te vervolgen. Ook hier geldt: zorg voor overzicht en veiligheid! Andere weggebruikers krijgen altijd voorrang. Bij alle bijzondere verrichtingen is kijkgedrag enorm belangrijk om ander verkeer in de gaten houden.

 

Omkeren: halve draai

Laat de ruimte het toe? Dan kun je ook omkeren door een halve cirkel te maken. Let op: zoals je bij drie keer steken de stoepranden wel zachtjes raakt, mag je bij een halve draai de stoepranden niet raken! Er moet immers genoeg ruimte zijn om de draai in één keer vlot en soepel te maken. Houd ook hier het andere verkeer goed in de gaten. Deze verrichting mag nooit hinder veroorzaken.

Hellingproef

Bij de hellingproef wordt getoetst of je op een – je raadt het al – helling weg kunt rijden zonder de auto achteruit te laten rollen. Denk daarbij aan een spoorwegovergang of parkeergarage. Door het juiste aangrijpingspunt te vinden, is de bedoeling dat je door de (hand)rem en het gaspedaal te gebruiken wegrijdt zonder de auto achteruit te laten gaan. Geen zorgen, oefening baart kunst.

Fileparkeren

Bij deze bijzondere verrichting moet je de auto voor of achter een stilstaande auto parkeren. Je hoort deze verrichting in één vloeiende beweging te maken. Let op al het andere verkeer en blijf goed in je spiegels kijken. Ook bij deze verrichting is kijkgedrag en veiligheid belangrijker dan dat je “perfect” geparkeerd staat.

Dat laatste geldt voor alle bijzondere verrichtingen! Perfect rijden is – ook tijdens het rijexamen – minder belangrijk dan veilig en verantwoord rijden. Samen werken we hieraan door al deze bijzondere verrichtingen grondig te oefenen, zodat alles een gewoonte wordt. Bij Rijschool Kruising wordt dit allemaal een eitje, dus.

Vraag een proefles aan!

Waarom Rijschool Reco?

Begin direct met een proefles!

Aanmelden